Fullversjon 

Frp-Holstad siktet for hvitvasking

Arrestert sammen med Imran "Onkel Skrue" Saber for hvitvasking av Nokas-millioner.

En rekke medier har det siste døgnet omtalt saken der en kjent politiker og forretningsmann er arrestert og siktet for hvitvasking og heleri av syv millioner kroner i samarbeid med Imran Saber - en venn av Nokas-raneren David Toska med kallenavnet "Onkel Skrue".

Ingen navnga politikeren i første omgang, men i dag slapp identiteten hans ut på økonominettsiden hegnar.no.

Politiet mistenker den kjente og omstridte Frp-politikeren og forretningsmannen Henning Holstad (63) fra Oslo for å ha samarbeidet med Imran Saber (37) om hvitvasking av syv millioner kroner fra det store Nokas-ranet i 2004 gjennom blant annet drosjeselskapet Taxi 2.

Holstad har hittil nektet å la seg avhøre, og nekter for å ha noe med saken å gjøre.
Imran Saber, kjent både for ulike kriminelle aktiviteter og for et liv som playboy, nekter også straffeskyld. Han har likevel latt seg avhøre, og ifølge VG ble Saber sluppet fri onsdag kveld.

Henning Holstad, lett gjenkjennelig med lapp for det ene øyet, har vært en sentral og fargerik politiker og forretningsmann i Oslo helt siden 1980-tallet. I en periode var han gruppeleder for Frp i bystyret, men ble kastet fra vervet i 2008 fordi han skal ha blandet sine egne næringsinteresser med politikervervet.

Hans første større virksomheter var Tiny Budbiler og Tiny storkiosker. Etter mange års kamp mot taximonopoliet til Oslo Taxi, startet han i 1999 Taxi 2. Han har også drevet private barnehager, et trykkeri, reisebyrå, netthandel og regnskapsfirma. Holstad har dessuten vært omtalt en rekke ganger for sin spesielle boform - i mange år har han nemlig bodd i en stor trebåt.

Sitt første kjente møte med lovens lange arm fikk Holstad på begynnelsen av 1980-tallet, da han gjorde noe så uhørt som å selge melk og brød på søndager. Det var strengt forbudt på den tiden, og Holstad ble ilagt en bot på 20 000 kroner for lovbruddet.

En større skandale var den såkalte Togo-saken i 2000. Henning Holstad ble da arrestert i det vestafrikanske landet Togo, etter påstand om å ha vært i bestittelse av 12,86 gram kokain. Holstad klarte å kjøpe seg fri for 100 000 kroner, og anklagene ble frafalt.

Samme år ble han også slått personlig konkurs på grunn av skattegjeld. Ifølge proff.no er Holstad i dag styreleder for 11 ulike selskaper. Han skal ikke lenger være involvert i Taxi 2, ett av selskapene som politiet mener kan knyttes til hvitvaskingen.

Henning Holstad er foreløpig ikke fremstilt for varetektsfengsling, men Oslo Tingrett har gitt politiet tillatelse til å ransake boligen hans. Ifølge flere kilder mistenker etterforskerne at Saber skal ha plassert penger som stammer fra Nokas-ranet i politikerens virksomheter, for så å ta dem ut som lønn for jobb som konfliktløser.

Dette skal blant annet ha skjedd mens Imran Saber sonet en narkotikadom på Bestøy fengsel. Etter det VG kjenner til skal pengene ha blitt hvitvasket fra 2005 og helt frem til i dag.

Totalt forsvant 57,4 millioner kroner fra tellesentralen i Stavanger under Nokas-ranet for 11 år siden. Bare drøyt seks millioner har kommet til rette.

Liker du denne saken?