Fullversjon 

Skandinavias beste bredbåndstest

Det finnes en rekke tester for å måle internetthastigheten, men ikke alle er like sikre. Sjekk linjen din med Skandinavias beste bredbåndtest

Syns du internett går tregt selvom du har skaffet deg bredbånd? Eller er ikke din nye superlinje så kjapp som du trodde?

Nesten ingen internettleverandører gir deg så høy hastighet som de skryter av - iallfall ikke i snitt. Derfor er det heller ingen som garanterer hastigheten for private internettabonnementer.

Likevel skal det være en viss sammenheng mellom oppgitt hastighet og det du faktisk får. Hvis ikke kan du klage.

Det finnes flere bredbåndtester i Norge, men ingen av disse er til å stole på. Den mest utbredte er testen til Itavisen. Også nettsiden Forbruker.no har en test. Begge disse testene er svært unøyaktige.

Svenskene har utviklet en uavhengig og omfattende hastighetstest, TPTEST. Bak testen står det svenske Forbrukerrådet og Post- og Teletilsynet.

Etter det OnlineMagasinet erfarer er dette testen som også brukes av de profesjonelle internettaktørene i Norge.

Testen gjennomfører flere målinger på rad, og gir deg både maksimum-, minimum- og gjennomsnittshastighet.

Du må laste ned et lite program for å kunne gjennnomføre linjetesten.
Klikk her for å gå til TPTEST.

De svenske telemyndighetene understreker at du bør gjøre følgende for å få et riktig inntrykk av internetthastigheten din:

1. Målingen må gjennomføres flere ganger og til ulike tider på døgnet.

2. Slå av fildelingsprogrammer som Kazaa, Limewire, Direct Connect, Morpheus, E-donkey, Bittorrent o. l. Sørg for at du har slått programmet helt av, ikke bare parkert det på oppgavelinjen.

2. Vær sikker på at du ikke har virus på datamaskinen. Virus kan redusere hastigheten din vesentlig. Kjør en virustest.

3. Fjern eventuell spionvare. Spionvare er små programmer som kontrollerer din internettbruk - og sørger for å vise reklame som passer for deg. I tillegg stjeler programmene båndbredde. Det finnes mange antispionprogrammer.

4. Ikke kjør testen når du er tilkoblet nettet trådløst (via wlan), men sørg for å ha kabeltilkobling. Trådløs tilkobling kan være ustabil.

5. Pass på at ingen andre maskiner er tilkoblet og surfer på ditt nettverk samtidig.

6. Steng ned nettleseren og ikke gjør noe annet på maskinen mens testen kjøres. Du bør også slå av brannveggen for å få et riktigst mulig resultat.

Testen tar bare et minutt eller to. Resultatet vises i en tabell, og er du misfornøyd kan du gjerne sende en kopi av denne til din nettleverandør.

Liker du denne saken?