Fullversjon 

WWW-revolusjonens ti på topp

Hva er det viktigste som har skjedd med internett siden starten for 15 år siden? 18 000 internettbrukere har sagt sin mening.

Det er leserne av CNNs hjemmesider på nettet som har stemt over hvilke ti begivenheter eller oppfinnelser de syns har vært viktigst på nettet i de 15 årene world wide web har eksistert.

Absolutt flest stemmer fikk Google. Nesten halvparten av de som stemte mente at oppfinnelsen av denne søkemotoren var den aller største begivenheten.

Her er hele listen over viktige www-begivenheter:

1. Søkemotoren Google. Grunnlagt av amerikanerene Larry Page og Sergey Brin, som lånte
600 000 kroner av en rik venn på en kafé for å få det hele igang.

2. Hotmail. Gratis-eposttjenesten økte fra 0 til 30 millioner brukere fra 1995 til 1998.

3. Dotcom-boblen som sprakk og alle milliardene som ble tapt fra 1995 til 2001.

4. Tsunami og 11. september. To tragiske begivenheter som gjorde at alle stormet til internett for å få oppdatert informasjon hele tiden. Nettet viste seg også å fungere bedre i en krisesituasjon enn telefonsystemet, som brøt sammen i New York.

5. Lewinsky-skandalen. Ble først kjent på nettet i 1998, og førte til starten på blogging - en form for dagbøker på internett.

6. Napster stengt. Fildelingstjenesten måtte legge ned på grunn av press fra platebransjen i 2001.

7. Live8. En støttekonsert som ble sett av mer enn fem millioner på nettet over hele verden.

8. Skype. Gratis telefoni via internett.

9. Webcam. Muligheten for å ha samtaler via video på nettet er blitt svært populært og brukes både av unge chattere og næringslivet.

10. WiFi Hotspots - trådløse internettoppkoblinger på offentlige steder. Trolig er det ikke lenge før internett vil være like tilgjengelig som mobiltelefonnettet er i dag.

Liker du denne saken?