Fullversjon 

TEST: Surfesommer uten en tråd

"Internett der du setter deg", lover Telenor. Stemmer det? Sjekk hvem som (ikke) kan gi deg internett overalt i ferien.


120 000 nordmenn har skaffet seg en liten dings for å kunne koble pc-en til internett overalt, enten det er på stranda, hytta eller i bilen. Både Telenor, Netcom, Ice.net og Tele2 tilbyr ulike typer abonnementer for trådløst bredbånd "over alt".

Men virker det? Både ja og nei. Vi har brukt mobilt bredbånd fra to aktører i lang tid: Telenor og Ice.net. Det er også disse to som markedsfører seg kraftigst. Og konklusjonen vår er klar:
- Løsningen til Ice.net kan du regne med at fungerer.
- Løsningen til Telenor kan du IKKE stole på.

Vil du gjerne ha internett på hytta, stranda og langs veien er vi ikke i tvil om hva du bør satse på. Løsningen til Ice.net er lysår foran Telenor når det gjelder stabilitet og pålitelighet.

Årsaken er at Telenor sin løsning forutsetter 3G-dekning for at den skal fungere særlig godt. Og 3G er bare utbygget i de aller mest tettbygde strøkene. Ice sin løsning er derimot basert på det gamle 450 mobilnettet, som dekker tilnærmet 100 prosent av Norges areal.

100 prosent kan du ikke stole på noen når det gjelder mobilt bredbånd, til det er teknologien foreløpig for ustabil.

(Vi har ikke testet løsningene til Tele2 og Netcom. Men siden disse også baserer seg på 3G, vil problemet med lav dekningsgrad også gjelde for disse.)

Både Telenor og Ice.net sin løsning krever i dag at du skaffer deg et lite modem som du kobler til USB-porten. Frem til for et års tid siden brukte du et pcmcia-kort for å koble deg til med Telenor.

Prismessig sett er de to omtrent like. Ice tar 399 kroner/mnd for ubegrenset surfing i Norge, Sverige og Danmark. Telenor tar 499 kroner/mnd for fri bruk i Norge - men det omfatter også surfing med mobil på wapsider og bruk av wlan på Statoilstasjoner.

Telenor mobilt bredbånd
Vi bestilte mobilt bredbånd fra Telenor straks denne løsningen ble lansert for flere år siden. Generelt er ikke vi misfornøyd med Telenor, men vi har garantert aldri blitt så skuffet over en tjeneste som denne.

I begynnelsen hadde vi et modem som ga oss internett over GPRS (vanlig mobillinje) eller EDGE (et litt raskere system for overføring av data over mobilnettet).

En ting er at disse løsningene gikk sakte, men det var ikke hovedproblemet. Som regel kom vi oss nemlig ikke på nett i det hele tatt. Og fikk vi koblet oss til, ble vi vanligvis brutt etter kort tid.

"Det blir bedre når 3G-utbyggingen er ferdig", lovet Telenor da vi klaget. Så vi ventet, og med et flunkende nytt 3G-modem ventet vi oss en revolusjon. Men den kom aldri. Problemet var det samme. De få gangene vi klarte å få koblet oss til, ble vi som regel brutt etter kort tid.

Vi har også oppdaget at mens mobiltelefonen ofte viser at det er 3G-dekning, har vi ikke tilsvarende dekning med modemet.

"Slik er det dessverre. Det skyldes støy fra datamaskinen", forklarte en tekniker fra Telenor da vi ringte og klaget. "Men når Turbo-3G kommer, blir det mye bedre", lovet han. Så vi ventet litt til.

Nå er 3G-utbyggingen til Telenor avsluttet, og turbo-3G er også langt på vei utbygd i de områdene som er aktuelle. Det dekker en stor del av Norges tettest befolkede områder, som Oslo sentrum, Trondheim sentrum og Tønsberg sentrum.

Men straks du har forlatt et bysentrum, er dekningen minimal. Og det er jo nettopp her du forventer at mobilt internett skal fungere, på hytta, langs veien, i båten.

Ikke engang langs hovedveier som E18 mellom Oslo og sørlandet kan du regne med at det er dekning hvis du stopper på en rasteplass.

Vi vil derfor påstå at Telenors annonsekampanje "Internett der du setter deg" er en av de største bløffene i sommer. Slik er det nemlig rett og slett ikke i praksis. Ikke engang i sentrale strøk kan du regne med at denne tjenesten virker.

Men Telenor skal ha skryt av en ting: Når mobilt bredbånd med Turbo-3G først virker, så har du en ganske rask internettforbindelse.

Ice.net mobilt bredbånd
Selskapet Nordisk Mobiltelefoni overtok det gamle 450-mobilnettet i Norge, Sverige og Danmark i 2004. I 2006 ble tjenesten Ice etablert - som bruker det gamle mobilnettet for å tilby rask internettforbindelse.

Vi har brukt denne tjenesten siden den var ganske ny, og i begynnelsen var vi ikke helt fornøyd med denne heller. Årsak: Dekningen var for dårlig, og forbindelsen var for ustabil. Men dette har forandret seg enormt, særlig det siste halvåret.

De siste månedene har vi ikke en eneste gang opplevd ikke å få en grei internettforbindelse med vårt Ice-modem. Og vi har testet det en rekke ulike steder i hele østlandsområdet, langs motorveier, småveier, i kjellere, ved sjøen, i båten, på fjellet.

Surfehastigheten er ikke enorm, men helt grei. Ifølge nettsidene til Ice.net er typiske nedlastningshastigheter på mellom 300 kbit/s og 2 Mbit/s. Det er litt skryt ifølge våre målinger. Likevel har Ice-tjenesten altså en enorm fordel fremfor Telenor: Den får deg på nettet, nesten uansett hvor du er.

Ice tilbyr også en ekstern antenne som du f. eks. kan sette på biltaket eller henge ut av vinduet hvis dekningen er dårlig innendørs. Denne antennen har vi i liten grad testet, og kan ikke si noe om hvor effektiv den er.

Vi er altså superfornøyd med Ice.net sin tjeneste i dag. At den i tillegg også omfatter oppkobling på nett i Danmark og Sverige er selvsagt en kjempefordel. Vi har ikke testet bruken i noen av våre naboland, men i henhold til Ice sine dekningskart skal det fungere like godt der som i Norge.

Takk til vår modell Kathrine Pehrsson og modellbyrået Modelfactory

Liker du denne saken?