Fullversjon 

<3<3<3 - Facebook vs. real life

Jo flere hjerter og roser i Facebook oppdateringen - jo mer lykke? Eller kanskje ikke...

Pøser du ut med <3 <3 <3 og lykkestatuser om dama i sosiale medier? Eller gjør dama di det? Eller har du kanskje en kompis som plager deg med sitt overlykkelige liv i Facebook-statusene sine? 

Det er ikke sikkert du trenger å misunne hverken ham eller henne.Selv har jeg aldri vært i et forhold på Facebook, så hvordan det oppleves, aner jeg ikke - iallfall ikke personlig. 

Den gangen jeg faktisk var i et forhold - altså i virkeligheten - var Facebook et sted for nettnerder. Jeg hadde ti venner, sjekket innboksen en gang i måneden, om kona mi hadde Facebook aner jeg ikke. 

Men det altså da. Før jeg ble skilt, og før Zukkerberg ble rik. 

Selvom Zuckerbergs nettsuksess og min ekteskapsfiasko falt sammen i tid, kan jeg neppe skylde på ham for min status som skilt - eller strengt tatt separert. Ting tar tid. 
Derimot er det mye som tyder på at det nå om dagen er en sterk sammenheng mellom kjærlighetsoppdateringer på Facebook og kjærlighet i virkeligheten.

Det er lenge siden det slo meg hvor jævlig happy noen av mine bekjente virket på Facebook-veggen sin. Ikke minst menn som startet hver dag med rene hyllingstaler til sussebussen, duttefnutten, knusemusen og hva de nå brukte av skryteord.

Og sakte men sikkert gikk det opp for meg at antall sussedusse-oppdateringer var omvendt proposjonal med hvor lenge forholdet varte. Så jeg begynte å følge med. Og jeg vil påstå at jeg i dag, etter å ha vært på Facebook i 15 år eller noe sånt, kan være ganske treffsikker når jeg tipper lengden på kjærlighetslykken.

Siste bekjente ut smørte ut om lykken sin her tidlig i sommer så jeg vurtderte å skru ham av. Men jeg tenkte: Ok, dette varer i fire uker. Og det stemte. I den andre enden har jeg venner fra videregående som har vært gift i 30 år. De er fortsatt ikke venner med kona på Facebook.

Jeg er ingen rakettforsker, men nå får mine betrakninger faktisk støtte fra virkelig vitenskapelig hold. Lærde menn og kvinner ved Albright College i USA har målt det de kaller «Relationship Contingent Self-Esteem (RCSE)» - en uheldig form for forholdsavhengig selvtillit - og sett det i sammenheng med Facebook-oppdateringer.

- De som har høy forholdsavhengig selvtillit vil med større sannsynlighet legge ut hengivne oppdateringer. Samtidig føler de et behov for å skryte av forholdet deres og til og med overvåke deres kjærestes bevegelser på Facebook, sier Seidman til nyhetsbyrået Newswise ifølge Buzzit.no.

Eller sagt på en litt enklere måte: Jeg har den beste kjæresten i verden-oppdateringer betyr egentlig at "jeg har det ganske dritt. Men det skal ingen vite om".

Forskerne understreker likevel at også lykkelige par legger ut lykke-statuser. Bare i mye mindre grad. Konklusjon? Livet er komplisert. Men spar på hjertene.

Liker du denne saken?