Fullversjon 

Manneinfluensa er bevist

Hold kjeft, damer, vi blir faktisk sykere enn dere. Les forklaringen!

Hvem har ikke opplevd dama som sukker over hvor forferdelig syk og sengeliggende du er, bare på grunn av en liten influensa?

Betegnelsene man cold, man flu og manneinfluensa har eksistert lenge - men mest som harsellering med vår stakkars, syke kropp. Nå er imidlertid fakta på bordet: Vi gutta BLIR sykere enn damer - det ligger rett og slett i genene våre.

I siste utgave av forskningsmagasinet BioEssays hevder nemlig genforskere ved Gent universitet i Belgia at kvinner ser ut til å ha et langt sterkere og mer robust immunforsvar enn menn. Og fakta bekreftes av norske eksperter.

- Når det gjelder immunforsvarets slagstyrke, så er det visse holdepunkter for at kvinner har bedre våpen og sterkere skyts å stille opp med enn menn, bekrefter professor Anne Spurkland overfor VG Nett.

Hun forsker på gener og immunforsvar ved Universitetet i Oslo.

Vi verken kan eller vil prøve å gå detaljert til verks når det kommer til genforskning. Men enkelt sagt: Kvinner har to X-kromosomer. Menn har ett X og ett Y. Det er det som gjør oss til mann og kvinne.

X-kromosomet inneholder flere gener som regulerer immunforsvarets styrke. Her har altså kvinnene dobbelt opp. Det er trolig også årsaken til at kvinner lettere overlever kreft og sjeldnere blir rammet av hjerte- og karsykdommer.

Ifølge VG Nett er det likevel ingenting som tyder på at menn i det store og hele er mer syke enn men, selvom vi blir kraftig slått ut når influensaen angriper. Kvinner står for 60 prosent av sykefraværet, og blir også oftere rammet av blant annet revmatiske sykdommer og stoffskiftesykdommer.

Denne dokumentarvideoen om man cold kan du jo vise til dama neste gang du føler deg litt skral:

Liker du denne saken?