Fullversjon 

American Hustle

Den sanne historien som sjokkerte Amerika.

De fleste av oss - uansett hvor snille gutter vi er - har en drøm innerst inne om å være badguys eller om å gjøre det store kuppet. Det er jo derfor velproduserte filmer om kriminalitet og vold nesten alltid blir publikumssuksesser. Her kan vi drømme oss inn i rollen som superkjeltring - før vi går hjem og tar oppvasken.

Mafiafilmer er ikke noe unntak, og organisert kriminalitet, svindel rundt pengespill og spektakulære bankran er like aktuelt i dag som det alltid har vært - selvom mange anerkjente nettcasinoer fjerner sjansen for å bli svindlet. American Hustle er ingen dokumentar, men tar utgangspunkt i en sann historie -den kontroversielle Abscam-operasjonen til FBI fra slutten av 1970-tallet.

Da svindleren og raneren Melvin Weinberg ble arrestert, gjorde han en avtale med FBI om å få redusert straff mot å jobbe som politiinformant og sørge for å avsløre gjengledere og organisert kriminalitet og mafiavirksomhet.

American Hustle, som hadde kinopremiere i desember, ble nominert til hele ti Oscars i år, noe som viser at det ikke bare er publikum som elsker den. Regi og skuespillerprestasjoner er av høy kvalitet.

Filmen er regissert av David O. Russel, og skildrer altså organisert kriminalitet på slutten av 70-tallet, da mafiaen sto adskillig sterkere i USA enn den gjør i dag. Anthony Amoroso (Bradley Cooper) får i oppgave å gjennomføre en spaningsoperasjon med assistanse fra den dømte svindleren Melvin Weinberg (Christian Bale) og hans forførende partner Sydney Prosser (Amy Adams).

Hovedmålet med FBIs Abscam-operasjon var å felle korrupte politikere - mest av alt borgermesteren i New Jersey, Angelo Errichetti (Jereemy Renner).

Weinbergs kone, Cynthia Weinberg (Jennifer Lawrence) spiller også en viktig rolle i ektemannens svindelvirksomhet. Hennes uforutsigbare personlighet gjør at de flere ganger nesten blir avslørt av FBI.

Filmen forteller perfekt om hvordan ting kan snu seg totalt, når svindlere bruker sine evner til å avsløre de største hemmelighetene innen organisert kriminalitet, samtidig som de utfører et kupp mot pantelånerne i New Jersey - en risikabel kattens lek med musen.

Skuespillerprestasjonene i filmen er vel gjennomført på alle måter, men spesielt merker man seg hvordan Jennifer Lawrence og Amy Adams viser sin skjønnhet. American Hustle skildrer den sanne historien som sjokkerte Amerika på en perfekt måte, og trollbinder publikum. Her er det adrenalinkick, vulgære elementer, imponerende svindel og avansert kriminalitet for alle penga.

Filmen er blitt hyllet av et samlet krikiterkorps, og filmfanatikere over hele verden har satt pris på kvaliteten til historien. Verket fortjener alle priser og Oscar-nominasjoner det har fått!

Liker du denne saken?