Fullversjon 

Bli ekspert på champagne

Alt du ikke visste om de sprudlende dråpene.

Nyttår er den tiden hvor det logisk nok konsumeres mest champagne her til lands. Samtidig blir drikken som regel assosiert med fintfolk og snobberi.

Men faktum er at champagne - eller sjampis som noen velger å kalle det - er ment til å bli konsumert når som helst og av hvem som helst.

Dette er ikke den eneste misforståelsen. Det finnes mange myter rundt temaet, og hvis du ønsker å være eksperten neste gang noen spretter en kork i nærheten, bør du lese videre.

Myte 1: Champagne og vin er to forskjellige ting.
Fakta: Champagne er en vin. Mange kokker mener at champagne er den ultimate vin til mat. Grunnet syrenivået passer den godt til de fleste retter.

Myte 2: Champagne skal serveres iskald.
Fakta: Jo kaldere den er, jo mindre smak og aroma. En champagne som oppbevares i isvann i en vinkjøler vil normalt være for kald. Lette champagner kan serveres ned mot 6-7 grader, mens tunge, fyldige sorter godt kan holde 10-11 grader.

Myte 3: Den kjappeste måten å kjøle ned champagne på er en bøtte med is.
Fakta: Isvann er kjappere, det tar ca 20 minutter

Myte 4: Den riktige måten å åpne en flaske champagne er å la korken sprette i taket.
Fakta: For å unngå å miste synet eller å skade dama du prøver å imponere, så bør man heller holde hånden over og åpne den med kontroll.

Myte 5: Om man åpner en flaske, så må man drikke den opp.
Fakta: Hvis du får korken på igjen riktig, så vil faktisk boblene holde seg, og den vil fortsatt sprudle.

Myte 6:Champagne kommer fra mini- champagnedruene.
Fakta: Med unntak av 'blanc de blancs', så er champagne laget av to typer røde druer: Piont Noir og Pinot Meunier, samt en hvit drue, Chardonnay-druen.

Myte 7: Champagne skal kun brukes til spesielle begivenheter eller dessert.
Fakta: Du kan drikke champagne som enhver vin. Og det er perfekt til mat. Men det er ikke anbefalt å drikke 'brut champagne' til dessert. Det blir fort litt vel søtt.

Myte 8: Champagne kan komme fra flere steder i verden.
Fakta: Om den ikke kommer fra området i Frankrike kalt Champagne, så er det ikke ekte champagne. Det som ikke kommer derifra kalles musserende vin.

Så nå er DU ekspert på området, nyt det.

Test av champagne - se best i test her.

PS! Polet er stengt nyttårsaften!

Liker du denne saken?