Fullversjon 

Drikk deg sunn!

Det skrives mye vissvass om farlige alkoholforbruk - vi gir deg sannheten!

Norske medier elsker å presentere skremselspropaganda om hvor farlig det er å drikke alkohol.

Å leve er utvilsomt risikabelt - du vil garantert dø av det. Men at det er spesielt farlig å ta seg en dram, har lite med virkeligheten å gjøre.

Hvis du ser litt stort på det er å innta alkohol omtrent like farlig som å kjøre bil - noe svært få av oss regner som risikosport.

Innbyggerne i en rekke land i Europa drikker langt mer enn oss nordmenn - og lever samtidig lenger!

Spanjolene drikker omtrent dobbelt så mye som oss, og har en nesten to år høyere levealder. Svenskene, kypriotene, islendingene, innbyggerne i Lichtenstein og Sveits er også blant dem som drikker langt mer alkohol enn oss i løpet av livet - og lever lenger.

Hardest på flaska i Vest-Europa er innbyggerne i Luxembourg. De drikker nesten tre ganger så mye som nordmenn, og lever nøyaktig like lenge.

I 2007 drakk nordmenn i snitt 6,6 liter ren alkohol. Gjennomsnittet for Europa er ca. 12 liter.

Ifølge statistisk sentralbyrå dør omkring 400 nordmenn av alkoholrelaterte skader årlig. De aller fleste som rammes drikker imidlertid veldig mye. Inntar du moderate mengder alkohol, vil du høyst sannsynlig aldri få noen problemer.

Til sammenligning dør rundt 8000 - 20 ganger så mange - av røyking. Så er det noe du bør kutte ut, så er det sigaretten!

De fleste forskere mener at litt alkohol er sunt for både kropp og sjel, og at du trygt kan innta tre alkoholenheter om dagen. Det vil si tre pils, tre glass vin eller tre drammer.

Forskning viser for eksempel at en person som hverken trener eller drikker, har langt større risiko for å dø tidlig enn en inaktiv person som tar seg en dram i ny og ne.

Skrekkstatistikk om at vi har begynt å drikke så enormt mye de senere årene, er også en sannhet med store modifikasjoner.

Selvom nordmenns alkoholinntak har økt de siste 20 årene, er vi fortsatt blant dem som drikker minst i verden.

Innbyggerne i EU drikker i gjennomsnitt nesten dobbelt så mye som en nordmann. Også i verdensmålestokk ligger Norge helt på bunn når det kommer til alkoholkonsum med våre 6,6 liter ren alkohol årlig.

Selvsagt lønner det seg likevel ikke å drikke seg altfor dritings. Sjekk hva kompisene dine kan finne på da:

Liker du denne saken?