Fullversjon 

Norske jenter: Myke menn - nei takk!

Men det er det de får. Norske menn vasker og rydder mest i verden.

Ingen menn i verden er mykere enn de norske. Ingen vasker, rydder og tørker mer støv. En fersk rapport viser at en gjennomsnittlig norsk mann bruker hele tre timer om dagen på husarbeid - bare noen få minutter mindre enn snittet for damer. 

Og det er absolutt mest i verden.

Men er det sånne menn norske damer vil ha? Ingenting tyder på det. I vår Omag julekalender snakket vi blant annet med 24 jenter om hva norske menn trengte å lære når det kom til sjekking og sex og forhold.

Alle etterlyser det samme: Menn som er manndige, som er sterke og uredde, som tør å ta initiativ, som er bestemte og tar kontrollen, som ikke er sjenerte og forsiktige, som gir blomster på andre dager enn Valentine og bursdager, som er gentlemenn og som gjør at hun føler seg tatt vare på. 

Ingen nevner med ett ord at de ønsker seg myke menn.

- Norske gentlemenn? De møter jeg omtrent aldri. Jeg kan ikke huske sist noen åpnet døren for meg. Jeg tror ikke det finnes noen gentlemenn i dette landet i det hele tatt, fastslår Omag-babe Ronja Axelsen.

- It is an expression: Court your lady - shivelry is not dead! (kurtiser din kvinne - ridderlighet er ikke død). Men de tradisjonene er dessverre bedøvet av all likestillingen i Norge. Fortjener hun blomster,  så gi henne det. Husk at vi setter pris på de små tingene, sier Lisa-Marie Røren.

- Jenter vil ha menn som er trygge på seg selv, som sier pene ting om oss, som varter oss opp, sier Ragni Solheim.

- Menn skal være gentle. Få jenter til å føle seg som en prinsesse. En mann skal være en mann, og en jente skal være en jente, fastslår Karianne Nyland.

En annen undersøkelse viser at hele syv av ti norske kvinner gjerne vil være hjemmeværende og bli forsørget av en mann. 

Og det er ingenting som tyder på at menn med forkle får forholdet til å vare lengre - tvert i mot. Økt likestilling har bare ført til en ting: enda høyere skilsmissestatistikk.

En rapport som ble utført på oppdrag fra Barne-. likestillings- og inkluderingsdepartemetnet i fjor viser at når mannen gjør like mye husarbeid som kvinnen, er sannsynligheten for å bli skilt over de neste fire årene 50 prosent høyere enn når kvinner på tradisjonelt vis gjør mest.

Og når mannen gjør MER husarbeid enn kvinnen er det enda verre: 78 prosent større risiko for skilsmisse enn når kvinnen gjør mest.

Omag-redaktør Arne D. Skalmeraas møter veldig mange unge, norske jenter i hverdagen, og er ikke i tvil om at mange mener likestillingen har gått altfor langt.

- Når det kommer til menn, klager nesten alle over absolutt de samme tingene. At de savner gentlemen og menn som tar initiativ, og menn som kan gjøre manneting. En ung, norsk jente føler ikke noe behov for å skifte dekkene sine selv, fastslår Omag-redaktøren.

- Det eneste jeg tror mange jenter fortsatt setter pris på, er en mann som kan lage mat. Men jeg tror det er veldig, veldig få som drømmer om menn som gjør tre timer husarbeid om dagen. Selvom det altså er det de får.

Men hva med alt pratet om at det fortsatt gjenstår mye før menn og kvinner er likestilt i Norge?

- Helt ærlig: For den vanlige, unge, norske kvinnen tror jeg det er en nærmest ikke-eksisterende problemstilling. Det er en tankegang som styres av godt voksne damer i departementer og ymse organisasjoner. Norske jenter savner ikke likestilling. De savner ekte menn.

Liker du denne saken?