Fullversjon 

Sjekk damer med fårikålparty

Men la for all del ikke drikkingen bli overlatt til tilfeldighetene. Slik lager du den perfekte fårikålfesten.

Fårikål slik de gamle lager den er blitt en hit blant unge, påstår nettsiden matprat.no.

Og etter å ha sett responsen på et par oppdateringer om fårikål vi la ut på Facebook, er vi overbevist om at dette faktisk stemmer.

Med andre ord: Fårikål er det perfekte trikset for et party med heite damer og staute menn i høst.

Responsen uteble heller ikke på vår Facebook-side da vi spurte om drikketips til maten. Noen sverger til Cola. Rægger og TV-kjendis Richard Olsen vil ha hjemmebrygget øl (pust og pes, da går høsten fort).

En matekspert i vennekretsen vår mener også at øl er et godt valg.

- Rustikk drikke til rustikk mat, fastslår hun.

En som virkelig kan alt om drikking er forhåpentligvis Cecilie Gilhuus Jørve hos Pernod Ricard Norway.

- Øl og akevitt er fortsatt det eneste valget for mange, men både rødvin og hvitvin fungerer godt til. Fårekjøtt – eller lammekjøtt som også brukes – er kjøtt med mye smak. Kålen setter også sitt tydelige preg på retten, og pepperkornene når de knuses i munnen. Drikkevalget bør være tilsvarende rustikt og smaksrikt, kommenterer drikke-eksperten overfor OnlineMagasinet.

- Rødvinen Campo Viejo Crianza 2006 er perfekt til retter av lam. Det lette fatpreget i vinen gjøre at den passer meget godt til fårikålens aromaer.

På akevittsiden foreslår hun Aalborg Jubilæums Akvavit.

- Det er en gylden og elegant høykvalitetsakevitt med dill og koriander. Godt til årets fårikål sammen med en øl.

Men hva med fårikålen - er det noe vi gutta kan koke sammen? Jepp, det er faktisk superlett, kanskje det enkleste matsjekketrikset du kan bruke.

Slik lager du fårikål til 4 personer:

Ingredienser:

1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
2 ts salt
4 ts hel pepper
Cirka 3 dl vann

Slik gjør du:

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan også legges i en spesiell pepperholder. Bruk gjerne både malt pepper og pepperkorn. Hvor mye salt du skal bruke er en smaksak, prøvesmak når kjøttet er halvkokt.

Hell på kokende vann. Kok opp og la fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt (når kjøttet er mørt løsner det fra benet), cirka 2 timer. Du skal ikke røre underveis, men vri gjerne litt på kjelen av og til.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

Liker du denne saken?