Fullversjon 

Slik får du en perfekt juleribbe

Enhver mann med respekt for seg selv bør kunne stå for ribbestekingen på julaften. Her får du oppskriften. Oppdatert med tips til drikke!

70 prosent av oss spiser ribbe på julaften.

Vi har ingen statistikk på hvor mange av ribbene som blir stekt av menn, og hvor mange av kvinner. Men uansett er dette en ting som alle menn med respekt for seg selv bør kunne tilbrede. Og det er adskillig enklere enn du tror.

Her følger den enkle oppskriften:

Ribbe (4 porsjoner)

Dette trenger du:

ca. 2 kg ribbe (beregn ca 500 g til hver)
ca. 2 ts salt
ca. 1/2 ts pepper

Valg av ribbe og forberedelser - 1 - 3 dager før steking:

- Velg om du vil ha tynnribbe, midtribbe eller familieribbe. Se faktarammen.

- Be gjerne betjeningen i butikken om å lage rutene i svoren når du kjøper ribben.

- Se etter at bena er saget helt over. Hvis ikke kan du sage dem over med en hvilken som helst sag.

- Lag ruter på svoren hvis det ikke allerede er gjort. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. TIPS: Det er lettes å skjære opp svoren når ribben er halvfrossen.

- Gni inn ribben med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribben med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn og gi en bedre smak på kjøttet.

Selve stekingen:

1. Forvarm ovnen til 230° C. Beregn steketid på totalt 2 - 3 timer, avhengig av tykkelse og type ribbe. Se nedover i oppskriften.

2. Legg ribben i langpanne med svoren opp. Putt en tallerken under, slik at ribben er litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort fra ribben. Det er viktig at ribben er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Juster høyden med en tallerken om nødvendig.

3. Hell ca. 2 dl vann over ribben og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.

4. Sett den foliekledde langpannen med ribben og vannet midt i ovnen i ca. 45 minutter. Da "blåser" ribben seg litt opp og svoren sprekker.

5. Etter ca 45 minutter tar du ut pannen og fjerner folien, men lar asjetten ligge. Reduser ovnens temperatur til ca. 200° C. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre.

6. Steketiden er omkrint 1 - 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 - 2 1/2 timer for midtribbe/familieribbe. Ribbens vekt har ingen betydning for steketiden, men tykkelsen har noe å si. Ribben er ferdig stekt når bena slipper kjøttet.

7. Ofte får ribben sprø svor av seg selv. Hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

8. VIKTIG: La ribben hvile i ca. 20 minutter før du skjærer i den, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribbe serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær mm.

Drikketips
Uten drikke duger julematen selvsagt ikke - eller hvordan det ordtaket nå var. Øl og akevitt funker alltid, men stadig flere velger også vin til ribbe og surkål.

- Fett er en fellesnevner for det meste av julematen. Derfor er det viktig å velge en vin med god nok syre til å ballansere fettet. Både vin fra Italia og Australia er perfekt match til julematen og ribben. For de foretrekker hvitvin, kan en god riesling fra Alsace være et perfekt følge, også med tanke på surkålen og syrligheten dette tilbehøret har, kommenterer Cecilie Gilhuus Jørve hos Pernod Ricard Norway.

Her er hennes anbefalinger

Rødvin:

Jacob's Creek Reserve Shiraz 2007, Vinmonopolnummer: 4542401 - kr 129,- (godt kjøp)

Cesari Valpolicella Classico 2009, Vinmonopolnummer: 3028701 - kr 116,-

Hvitvin:

Pfaffenheim Riesling 2009, Vinmonopolnummer: 2095901 - kr 99,-

Akevitt:

Aalborg Taffel Akvavit har i flere år blitt kåret til den beste av de blanke akevittene og er perfekt følge til svineribbe, medisterkakene og sildebordet.
Vinmonopolnummer: 1301, kr 299,90

Aalborg Jubilæum Akvavit er en mildere akevitt med delikate kryddertoner og middels fylde, ettersmaken er lang og frisk. Den har en lys gullgul farge og dufter av anis, tørket limeskall, dill og rosmarin. En allsidig akevitt og et godt valg til flere av årets juleretter.
Vinmonopolnummer: 1401 kr 305,-

(De oppgitte prisene er fra desember 2010)

Når det gjelder alkoholfritt, syns vi ikke noe er bedre enn vann. Gjerne med saft fra en halv lime.

Liker du denne saken?