Fullversjon 
LITT FORTERE: Bård Hoksrud i Frp åpnet for 110-sone på enkelte motorveistrekninger i Norge fra 13. juni. (Foto: Frp.no)

Lappen ryker på 151 km/t

Så fort kan du faktisk kjøre i de nye 110-sonene - men ikke under alle forhold.

Det dreier seg bare om noen stakkars kilometer, men likevel er mange glade for at Norge endelig har økt fartsgrensene på de beste motorveistrekningene littegrann.

Et stykke av E18 i Vestfold og Telemark fikk 110 km/t for et par uker siden, og til høsten åpnes også en strekning av E6 i Østfold for høyere fart.

Men hvor fort kan du nå kjøre uten å miste lappen? Drammens Tidende har snakket med UP, som forteller både hva det koster og når du blir fotgjenger.

– Fartsgrensen er på 110 km/t, men beslagsgrensen er på 151 km/t.  Men da skal forholdene på veien være optimale. Husk at fartsgrensene ikke er veiledende. Forholdene på stedet der og da avgjør. Det nytter ikke å komme fossende i 150 i et kraftig regnvær eller på glatt føre, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen til dt.no.

Blir du tatt for å kjøre i 150 km/t i 110-sonen risikerer du å få et forelegg på 9000 kroner. En kilometer mer, så ryker altså lappen. Grensen i 100-sone er 141 km/t.

Norge ligger fortsatt godt etter de fleste Europeiske land når det kommer både til motorveier og fartsgrenser. Mange EU-land, blant annet Danmark, har 130 som hastighet på motorveier. I Sverige er høyeste hastighet på motorveier 120 km/t.

Her kan du se hva slags lovbrudd i trafikken som gjør at du mister lappen - og for hvor lenge.

Her kan du se hvor mange prikker du får når du tråkker hardt på gassen.

Og her er fartsgrensene for de fleste land i verden.

Liker du denne saken?